Rat ruža. Rat ruža (Gullerin Savasi, 2015)

Ratovi ruža — Vikipedija, slobodna enciklopedija

rat ruža

Ričard od Jorka, Solsberi i Vorik izvršili su invaziju , i brzo našli saveznike u i Londonu, gdje su i ranije uživali široku podršku. Duboko razočarana i povređena, Gulru se zaklinje na osvetu svom idolu — odlučuje da pretome Gulfem sve što ima. Time je simbolično ponovno sjedinio dve suparničke kraljevske kuće, stapajući Lankastersku ružu crvene boje i belu boju ruže Jorka u novu Tjudorsku ružu crvene i bele boje. Tako je vođa dinastije Lankaster jedno vreme imao titulu grofa od Ričmonda, a vođa dinastije Jork titulu grofa od Kembridža. S druge strane, Omer je bijesan, ali unatoč tomu, prati Gulru kako bi pronašao odgovore. Gulru je srećna zbog toga — misli da će svakodnevno moći da viđa Gulfem, koju smatra svojim idolom.

Next

Rat ruža

rat ruža

Iako lankasterska vojska predvođena Margaretom brojem dvostruko nadmašivala Ričardove snage 1460. Najjači sukobi odigrali su se u bitkama kod Hedžli Mura i Heksama u kojima su snage izvojevale pobede. Rezultat je bio lankasterski poraz. Margareta je pristala na te uslove. Jedina koja je srećna zbog toga što će Gulfem biti u Istanbulu jeste upravo Gulru, ali uskoro doživljava razočaranje. Ričard je uskoro politički i fizički pasivizirao Lankastere na dvoru.

Next

Rat ruža 68 epizoda

rat ruža

Ovo razdoblje je oslabilo uticaj na kontinentalni deo , slabilo je snagu i uticaj plemstva i jačalo druge staleže u društvu kao, na primer, sve jači stalež. Bitka kod Nortemptona koja se odigrala 1460. Kao da to nije dovoljno, ona nepravedno optužuje Gulru da joj je ukrala skupocenu ogrlicu. Vojska Jorkista ušla je u na čelu sa Ričardom od Jorka sa ceremonijom koja je obično priličila vladaru. U ove sukobe naročito su bili uključeni vojnici poražene vojske u.

Next

Rat ruža

rat ruža

Kralj i kraljica, da bi zaštitili svoju poziciju prvi puta su u engleskoj istoriji uveli su novačenje u vojsku. Neslaganja na dvoru odražavala su se u celoj državi, gde je jačao partikularizam plemstva, a plemićke porodice ulazile su u sukobe zbog privatnih sukoba pri čemu su određene porodice jačale i pokazivale sve manje poštovanja prema dvoru i vlasti kralja. Nekoliko istaknutih lankasterskih vođa je poginulo, a kuća Jork i njihovi saveznici vratili su svoj uticaj, i neko vreme se činilo da su obe sukobljene strane šokirane bitkom koja se odigrala i činili su sve da bi se pomirile nastale političke razlike. Odlučuje se na neočekivani korak i napušta vilu. Bez ikakvog objašnjenja, Gulfem otpušta Gulruinog oca i sestru i daje im svega pet dana da pronađu novi dom.

Next

Rat ruža 68 epizoda

rat ruža

Više o Pravilima privatnosti i korištenju kolačića pročitajte ovdje:. U tome ih je podržao i izaslanik, te su tako ohrabreni i vojno ojačani marširali na sever. No državne poteškoće i loša pozicija na spoljnopolitičkom planu učinili su svoje. Iznenađenje koje je Gulfem priredila za sam kraj ponovno će dokazati da se rat ruža nastavlja punom silinom. Mir je bio obnovljen te je stvorena određena stabilnost, ali kada on je naglo umro. Crvena ruža kuće Lankaster Uzroci sukoba nalazili su se u suparništvu između dva ogranka , dve dinastičke kuće i , a koje je počelo padom engleskog kralja kojeg je s vlasti srušio njegov bratanac , vojvoda od Lankastera,.

Next

Rat ruža (Gullerin Savasi, 2015)

rat ruža

Stoga su Edvard i grof od Vorika krenuli na sever, predvodeći veliku vojsku i kod Tautona se susreli sa isto tako impresivno velikom lankasterskom vojskom predvođenom kraljicom Margaretom. Deo njenog paklenog plana postaje i plastični hirurg Omer Hekimoglu, Gulfemina prava i jedina ljubav. To je omogućilo i grofu od Vorika da uđu s vojskom u London gde su oduševljeno dočekani i dobili opremu i novac. Gulruina starija sestra takođe radi kao služavka čuvenih aristokrata, pa joj Gulru ponekad pomaže oko zaduženja — čisti kuću i vodi računa o tome da sve bude na svom mestu. U pitanju je jedna od najgledanijih turskih serija, čiji scenario potpisuju Melis Dživlek i Sirma Janik, dok je za režiju bio zadužen čuveni Emre Kabakušak. Oni u ovom trenutku nisu imali nameru da potpuno uklone nego ukloniti samo njegove uticajne savetnike iz klana Lankaster.

Next

Ratovi ruža — Vikipedija, slobodna enciklopedija

rat ruža

Nakon mnogih uspešnih turskih telenovela koje su osvojile publiku, na Televiziju Pink uskoro stiže nova hit serija koja vas neće ostaviti ravnodušnima. Nekada uzor, a sada rival. Gulfem se vraća u Istanbul nakon smrti oca, a njegova poslednja želja bila je ostane da živi sa mlađim bratom Džihanom u turskoj prestonici, što joj se nimalo ne dopada. Nadalje, opšta popularnost je u to doba već polako iščezavala zbog uvođenja viših i narasle korupcije i bezakonja. Stoga je pravo kasnije krunisanog kao na engleski presto, prema mišljenju pobornika kuće Jork, stajalo na vrlo slabim temeljima. Drugi faktori za ovaj sukob bili su Edvardove želje za savezništvo sa a ne sa Francuskom i nevoljnost Edvarda da omogući kćerima grofa od Vorika da se udaju za braću Džordža i.

Next

Rat ruža (Gullerin Savasi, 2015)

rat ruža

Većina lankasterskih plemića zaklela se na vernost Edvardu. Plan Margarete i grofa od Vorika bio je pred ostvarenjem. U grof od Vorika nije uspeo prikupiti vojsku za sukob sa Margaretom, te joj se bez Edvarda nije mogao suprotstaviti nadomak Londona u drugoj bici kod Sent Olbansa. Margareta je zapovedila da se glave sve trojice istaknu na ulazu u Jork. Margareta je u toj bici izvojevala glatku i po svemu sudeći presudnu pobedu nad snagama Jorka. Jedina koja je srećna zbog toga što će Gulfem biti u Istanbulu jeste upravo Gulru, ali uskoro doživljava razočaranje. Gulru od djetinjstva obožava Gulfem Sipahi, lijepu kćer iz vile.

Next